От ПП-ДБ представиха предложенията си за конституционни промени
Снимка: БТА

ПП-ДБ все още няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако получи третия проучвателен мандат от президента, съобщава БНР, позовавайки се на свои източници в коалицията.

На проведеното вчера заседание на ПГ не се е стигнало до решение и днес лидерите на обединението ще се съберат на Председателски съвет за ново обсъждане.

Две от формациите – ДСБ и „Да, България“, предлагат формули за съответно – техническо и програмно правителство.

От ПП обаче смятат, че в 50-ото НС няма условия за формиране на стабилно антикорупционно управление.

Според депутат от ПП ДБ Бойко Рашков предсрочните избори са неизбежни.

ПП-ДБ не може да подреди, защото няма нужното мнозинство. Най-вероятно отиваме на нови избори“, коментира той, цитиран от националното радио.

Засега позициите на политическите формации в 50-ия парламент остават непроменени – никой не декларира подкрепа към втория мандат, а всички без ГЕРБ-СДС и ДПС гледат към третия.

„Ако дойде при нас първо ще говорим за политики, а след това за експертен кабинет“, каза Станислав Балабанов от ИТН.

БСП категорично няма да подкрепи кабинет, предложен от ДПС с втория мандат. Това заяви председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов. Според него шансовете да се излъчи правителство в рамките на 50-ото НС все още не са изгубени.

„Мисля, че все още има възможности да не се ходи на поредните предсрочни избори и това е с третия мандат, независимо при кого ще отиде /…/ стига партията да намери начин да обедини около себе си експерти и хора, които са готови да направят „кабинет на националното спасение“, каза Гуцанов, цитиран от БНР.

От БСП биха подкрепили кабинет с третия мандат, но само ако неговите приоритети съвпадат с тяхната програма и след решение на ръководните органи на партията.

Депутатите от разпадналата се ПГ на „Величие“, които сега са независими, няма да подкрепят кабинет с нито един от мандатите. Това заяви Красимира Катинчарова.

„Ние отказваме да участваме в такива дребни, политически игри. Всъщност те са дребни тук, в залата, но всъщност става въпрос за държавния интерес. България в момента има нужда от съвсем други действия. Нашата група няма да подкрепи нито едно правителство, защото няма градивни сили, които да работят за интереса на обикновения българин“, допълни тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук