Кирил Петков и Димитър Радев - леко напрегнати, но на една вълна. Снимка: БТА

„Продължаваме Промяната-Демократична България“ ще подкрепи Димитър Радев за управител на Българската народна банка, потвърди съпредседателят на коалицията Кирил Петков след официален разговор с Димитър Радев в парламента.

На свой ред самият Радев увери журналистите, че е готов да остане на поста и затова се е срещнал с ПП-ДБ.

„Отговорите, които получихме, са изцяло в посоката на нашата програма“, обясни Петков и посочи, че това е начинът да се вземат този тип решения – информирани, с въпроси и отговори.

Най-важното заключение от дискусията е, че България трябва да бъде в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 година. И ще работим заедно – парламентът и БНБ, да постигнем тези цели. Другото, около което се обединихме е, че комисията КВЕС по европейските въпроси ще бъде КВЕС – еврозона и Шенген. И по този начин координацията между БНБ, правителството и парламента да се случи в синхрон, така че да постигнем тези общи цели за цяла България“, коментира Кирил Петков.

От ПП-ДБ не издигнаха свой кандидат. Отначало смятаха да го направят и критикуваха Радев, че не е ускорил достатъчно работата по приемането ни в еврозоната. Сегашното им решение обаче беше очаквано.

Димитър Радев е гуверньор на централната банка в момента, а номинацията му за втори мандат на поста бе предложена от ГЕРБ-СДС. Очевидно е, че в (не)коалицията има съвместимост и тя работи по-добре, отколкото се очакваше и отколкото се надяваха президентът Р. Радев, присъдружните му организации и явни путинофилски функционери.

Димитър Радев определи присъединяването на България към Еврозоната най-късно през януари 2025 г. като амбициозна, но постижима цел:

Целта трябва да бъде да се присъединим възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 година. Много е важно, че политическата подкрепа за процеса се разширява, тъй като без такава политическа подкрепа целта ще бъде нереалистична. Амбициозна цел, но изпълнима“, заяви Радев.

Изявлението му донякъде напомни за думите на финансовия министър Асен Василев по въпроса с гласувания на първо четене „леко напрегнат“, но изпълним държавен бюджет за 2023 г.. В съвпадението не е нужно да се търсят негативни конотации по стар български обичай, затова и не го правим.

Кандидатите за управител на БНБ са трима. Освен Димитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС (и вече подкрепен от ПП-ДБ), Любомир Христов е предложен от т.нар. „Възраждане“, а Николай Каварджиклиев – от „БСП за България“. Те ще бъдат изслушани в четвъртък от бюджетната комисия.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук