Правосъдие за всеки
Снимка: БТА

Представители на инициативата „Правосъдие за всеки“ и на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са обсъдили идеи за промени в Конституцията, бе съобщено след срещата им в парламента.

„Това, което разбрахме, е, че до края на тази парламентарна сесия, т.е. най-късно до 31 юли, ще бъде внесен проектът на ПП и ДБ, говорим за проект – техен, а не общ“, заяви Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ пред журналисти след разговорите. От ПП-ДБ не направиха коментар след срещата.

Велислав Величков каза, че другата седмица ще бъдат запознати с окончателните текстове от проекта на ПП-ДБ за промени в Конституцията преди внасянето му. Той посочи, че в този проект отпада ал. 2 на чл. 126 от Конституцията, т.е. някои функции на главния прокурор ще бъдат запазени, но надзорът за законност и методическото ръководство си отиват в този проект, което за нас е изключително важно, коментира Величков.

Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“ коментира, че така главният прокурор ще остане само главен прокурор на думи и няма да е същият какъвто е в момента. Величков добави, че главният прокурор няма да има реална власт, а методическите указания вероятно ще бъдат пренасочени към прокурорския съвет като цяло. При евентуално мнозинство на парламентарната квота в прокурорския съвет, едноличната власт на главния прокурор няма как да се прояви, защото просто няма да има мнозинство на прокурорите в този съвет, отбеляза той.

Велислав Величков каза, че са говорили и за разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два съвета – прокурорски и съдийски, за гарантираното мнозинство на съдии, избрани от съдии, в съдийския съвет, както и че в парламентарната квота ще има хора, които не са магистрати, а са от други юридически професии, които да осъществяват не само парламентарен, но и обществен контрол върху работата на избраните професионални квоти.

От „Правосъдие за всеки“ казаха, че са много добре запознати с проекта на ДПС за промени в Конституцията. Има добри неща и в проекта на ДПС, има и капани, които е добре да се видят, коментира Величков и даде пример с квалифицираните мнозинства за взимане на решения в двата съвета. Ако веднъж имаме мнозинство на съдии, избрани от съдии, но има квалифицирано мнозинство от две трети за взимане на решение, няма никаква полза от мнозинството на съдии, избрани от съдии, посочи той. „Трябва да могат да се взимат ефективно решения в съдийския съвет от съдиите, избрани от съдии. Парламентарната квота трябва да има обществен, контролиращ, но не и управляващ характер, в никакъв случай“, добави Величков.

Той коментира, че с много голям интерес биха се запознали и с идеите на ГЕРБ, но засега не им е известно да имат проект за промени в основния закон. Ще поканим всички, които имат проекти, през септември на една конференция да изяснят своите идеи, да видим къде са приликите и различията, каза Величков. За нас тази обществена дискусия е изключително важна, за да могат и съсловни, неправителствени, юридически организации и експерти да си кажат думата по всички проекти, за да се стигне до най-доброто, коментира той. Но най-важното е първата крачка да бъде направена, според нас тя малко се забави, но разбираме, че все пак преговорите, които са се водили, са били важни, каза Величков. За нас това беше важното, че в рамките на тази сесия, през юли месец ще бъде внесен проектът, допълни той.

Съгласно Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на Конституцията принадлежи на една четвърт от народните представители (60 депутати) и на президента. Предложението се разглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му. ПГ на ПП-ДБ има 63 народни представители в парламента.

Източник: БТА

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук