Представители на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ съобщиха, че внасят жалба в Конституционния съд срещу промените в Изборния кодекс. Жалбата бе внесена от Надежда Йорданова и Атанас Славов от ДБ и Никола Минчев и Васил Пандов от ПП.

Промените бяха приети с гласовете на „хартиената коалиция“ между ГЕРБ, ДПС и БСП. С тях бяха върнати хартиените бюлетини във всички секции, като едновременно с това се реши разписките от машините при машинно гласуване да бъдат броени ръчно на ръка, а не какво сега – автоматично от машините. Вижте още.

„На първо място, това, което оспорваме пред Конституционния съд е въвеждането на избор пред част от българските граждани как да гласуват – дали с хартиена бюлетина, или с нововъведената бюлетина, напечатана от машина. Този избор е само за част от гражданите. За други – тези, които гласуват в секциите с под 300 глас податели, няма такъв избор. Това е неравнопоставено третиране на българските граждани, като сезираме Конституционния съд да се произнесе по конституционосъобразността“, обясни Никола Минчев.

„Второто нещо, заради което сезираме Конституционния съд, е превръщането на машинното гласуване в на практика отпечатване на бюлетини. Машините, с които се гласува, трябва да отговарят на стандарти. Мнозинството в 48-ия Парламент тотално обезсмисли машинното гласуване“, посочи още Минчев.

„Начинът, по който бяха въведени промените – най-вече с предложения между първо и второ четене, също сме посочили в нашата конституционна жалба. Конституцията изисква законите да се приемат на две четения. Промените в Изборния кодекс, приети на първо четене, са много по-малки от това, което се прие. Тоталното прекрояване на Изборния кодекс между първо и второ четене на практика са промени, минали през пленарна зала само веднъж“, каза още Минчев.

Той коментира още, че едва ли Конституционният съд ще се произнесе по жалбата преди предсрочните избори през април.

„Очакваме 49-ото Народно събрание да поправи грешките“, каза Надежда Йорданова от ПП.

На въпрос дали внасянето на жалбата следва да се приема като първа стъпка към коалиция между ПП и ДБ на предсрочните избори за народни представители, Атанас Славов  (ДБ) отговори така: „Работихме заедно по искането до КС. Работим заедно последната една година. Това е стъпка към засилване на нашето партньорство“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук