кирил петков
На снимки: Министър-председателят на Латвия Артурс Крисянис Карин, президентът на Литва Гитанас Науседа, президентът на Румъния Клаус Вернер Йоханис, президентът на Франция Еманюел Макрон и министър-председателят на България Кирил Петков по време на първия ден от специалната европейска среща на върха за Украйна в рамките на Европейския съвет, в Брюксел, Белгия, 30 май 2022 г.

Министър-председателят Кирил Петков потвърди, че „Продължаваме промяната“ е получила „топла покана“ за присъединяване към европейските либерали от групата „Обнови Европа“. Най-голямата парламентарно представена партия у нас ще реши дали да се присъедини на заседание на изпълнителния си съвет.

За мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от локално ниво до Брюксел. Което означава да имаме нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите пред локалната корупция, а на европейско ниво да се чувстваме, че всичко е наред. И се радвам, че и Еманюел Макрон, и Марк Рюте казаха: „Да! Това е новата Европа! Европа на правилата и закона! Европа без корупция!“. Така че имах разбиране, но този диалог ще продължи, заяви Петков.

Попитан дали „Продължаваме промяната“ ще постави условие на европейските либерали ДПС да бъде изключена от тяхното семейство, Петков отговори:

„Аз бих попитал какво ДПС трябва да направи, за да се чувства част от този нов стандарт. Примерно как биха оправдали хора от „Магнитски“ да са в техните ръководни роли, на първите редове на парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция“.

Той поясни, че не трябва да се говори за ДПС като партия, а по-скоро за хората, които са там и какъв е стандартът, който ДПС ще има към себе си, за да бъде част от тази формация.

„За да се присъедини „Продължаваме промяната“ към това политическо семейство, трябва да има правила, които да създават стандарт, че хора с висок риск от корупция не са там“, каза още Петков.

По-късно министър-председателят Кирил Петков проведе среща и с премиера на Кралство Белгия Александър де Кроо в Брюксел.

Двамата правителствени ръководители са обсъдили руската военна агресия в Украйна и необходимостта от единство и координация в осигуряването на енергийната, икономическата и продоволствената независимост.

Премиерите Кирил Петков и Александър де Кроо са дискутирали и възможностите за разширяване на търговско-икономическите връзки особено в енергетиката и инфраструктурата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук