Брендо

Арестът на Евелин Банев в Украйна се оказва правен прецедент. В казуса са замесени три държави и затова все още не се знае какво ще е неговото развитие и сроковете за това.

Българската прокуратура вече е изпратила документи до Украйна за предварително задържане на Евелин Банев – Брендо, обясни пред БТА заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

По думите му логиката е като български гражданин задържаният да бъде върнат у нас. Има обаче колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка.

Банев беше задържан край Киев преди няколко дни. Той беше осъден през 2018 година за престъпна група за пране на пари от наркотици. Има наложени шест години затвор. Банев има присъди в Италия и Румъния.

Именно данните по българското дело са изпратени на украинските власти. Така Банев е задържан за 20 дни – до 25 септември. До тази дата България трябва да прати молба за екстрадиция, което вече се е случило. Какво ще е крайното решение и кога, не може да се каже, защото законодателството на двете държави е различно.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!