Всички български пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си за септември, съобщи премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук“. За целта на днешното правителствено заседание бяха отпуснати над 106 мил. лева, предназначени за 2,1 милиона пенсионери. Парите още днес ще бъдат преведени по сметките на НОИ. Съобщено бе още, че са „отпуснати“ и 379 млн. лева за работа по инфраструктурни проекти. Макар така направеното съобщение да оставя впечатление, че става дума за някакви допълнителни пари за инфраструктура, те са всъщност средства, предвидени в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ.

Подпомагане на пенсионерите

„За втори пореден месец ще помогнем на най-уязвимите български граждани. Предвиждаме да отделим същата допълнителна сума и за октомври. Ситуацията в света не е лека и ние продължаваме с нашите действия, за да може да окажем подкрепа на всеки един българин. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет, което се провежда онлайн.

Премиерът разпространи видеа във „Фейсбук“ профила си от проведеното заседание.

Работа по инфраструктурата

„Инфраструктурните проекти винаги са били във фокуса на работата на правителството. Те са неотменен приоритет, независимо от трудностите, пред които ни изправя пандемията от коронавируса“, написа Борисов в своя профил във Фейсбук.

Поради това от правителството ще опуснат пари и за подобряване на пътищата в страната. Премиерът съобщи, че ще бъдат отпуснати 379 млн. лева за модернизацията на близо 69 км от пътя Видин-Ботевград между пътния възел „Макреш“ и обходния път на гр. Монтана.

Средствата за инфраструктурата не са допълнителни. Въпросните 379 млн. лева са планирани в бюджета за шосейната структура по направлението Видин-Ботевград, която е един от проектите в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ.

„Пътят Видин-Ботевград е като пълноводна река, по която хората и бизнесът ще се върнат в региона. В подкрепа на Северозапада ще са и предвидените 200 милиона евро в новия бюджет на ЕС, които успяхме да договорим в Брюксел за най-слабо развитите региони, съобщи още Борисов.”, посочи премиерът.

Средства ще бъдат отпуснати и за Югозападния регион. 4,045 милиона лева ще бъдат вложени за реконструкция на общинския път Катунци-Враня/Катунци-Златолист, водещ към основни туристически обекти в община Сандански.

Премиерът обяви в своя Фейсбук профил, че днес също така са били гласувани и 400 000 лева за основен ремонт на девическия манастир „Св. Петка“ в село Копривец, община Бяла. Манастирът е един от знаковите паметници на православната архитектура в Русенска епархия и всяка година се посещава от многобройни поклонници от страната и чужбина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук