Днес по време на брифинг, на който министърът на финансите Асен Василев направи отчет за разходването на бюджета през изминалата 2021 година, той отправи и поглед към бъдещето и някои мащабни проекти, които правителството иска да реализира по време на мандата си.

„В момента се разработва инфраструктурна програма, която е доста по-амбициозна от един мост на Дунав. Става въпрос за нови 4-5 моста над река Дунав, три тунела под Стара планина, завършване на АМ „Струма“, завършване на АМ „Черно море“ и завършване на пътни отсечки, които от доста време чакат да бъдат завършени.“

Още преди Коледа транспортният министър Николай Събев също заяви, че правителството планира да изгради четири моста над Дунав, както и три тунела/прохода през Стара планина – „Шипка“, „Петрохан“ и един на изток.

Василев посочи, че общата стойност на този инфраструктурен проект по предварителни оценки е над 12 милиарда лева. Идеята, обясни той, е тези планове да се реализират в следващите четири години, макар че проектна готовност има само за малка част от тях.

„Надяваме се паралелно с бюджетната процедура, да имаме яснота и за механизмите за финансиране на тази мащабна инфраструктурна програма, както и за това как тя може да се случи в следващите 4 години.“

Асен Василев обясни, че инфраструктурната програма ще бъде бюджетирана коректно като първоначално ще се направи анализ на всички проекти, за да се установи докъде са стигнали и дали отговарят на съвременните стандарти. След което ще бъде създадена финансова рамка и период на изпълнение. Припомняме, че по времето на ГЕРБ беше установена практика с бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, която тогава стартираше годината с минимален бюджет, който до декември се завишаваше по 4-5 пъти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук