Борисов, синдикати
на снимката: премиерът Бойко Борисов се срещна с лидерите на двата големи синдиката у нас Пламен Димитров и Димитър Манолов. На срещата присъстват Томислав Дончев и Владислав Горанов

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с председателите на двата синдиката у нас – КНСБ и КТ „Подкрепа“ – Пламен Димитров и Димитър Манолов. На срещата са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев, както и министърът на финансите Владислав Горанов.

От правителствената пресслужба съобщават, че във фокуса на разговорите са били социалните и икономически мерки, които правителството предприе в подкрепа на българските работници и на бизнеса за времето на въведеното извънредно положение заради разпространението на COVID-19.

По време на срещата министър-председателят е заявил:

„Въведохме важни мерки като така познатата 60/40, обърнахме се в подкрепа на най-засегнатите от коронавируса сектори, подпомагаме и изключително уязвимите наши граждани като самотните родители и останалите без доход българи“.

Лидерите на двата синдиката смятат, че мерките на правителството са работещи и дават резултат.

„Продължаваме с действията за справяне със социално-икономическите последици от COVID-19. А с вашата експертна помощ съм убеден, че ще намерим най-правилните решения за българския народ“, е отбелязал премиерът Борисов.

Министър-председателят е добавил, че Министерството на труда и социалната политика всеки ден продължава да работи за откриването на нови инструменти за подпомагане на нуждаещите се групи, както и за запазване на заетостта и на доходите на работещите, се посочва още в съобщението.

Днес в 11 часа започна Националният съвет за тристранно сътрудничество, на който трябва да бъдат обсъдени социалните и икономически мерки за преодоляване на кризата, предизвикана от COVID-19.

Ще бъде обсъден проект за промяна на постановлението на МС (ПМС 55) за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите, преустановили работа поради обявеното извънредно положение – т.нар. схема 60/40. С промените в закона се предвижда държавата да поеме освен 60 процента от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60 процента.

КНСБ предлага минималното обезщетение за безработица да е трайно 60 на сто от минималната работна заплата (или 366 лв. месечно, съответно 17 лв. дневно обезщетение вместо 9 лв. сега). Изчисленията на синдиката показват, че за целта ще са необходими допълнително 60,5 млн. лв.

От КТ „Подкрепа“ предлагат друг вариант отново с намаляващ процент спрямо възнагражденията, в който ще могат да се включат и работещите в малки и средни фирми. Предложението е фонд „Безработица“ да изплаща обезщетение в размер 80 процента от трудовото възнаграждение. Като долната граница е 80 на сто от минималната работна заплата, а горната граница е не повече от 60 на сто от максималния осигурителен доход.

Двата синдиката предлагат също самоосигуряващите се, които са и работодатели, да могат да се възползват от мярката 60/40 по отношение на работниците си.

Бизнесът също има искания. АИКБ предлагат да се прекрати задължението за заплащане на такса „битови отпадъци“ /ТБО/ и данък сгради за затворени обекти и предприятия за периода, за който те са прекратили дейността си, извънредна еднократна компенсация от 1000 лева за самонаети, микропредприятия с до 9 заети включително, за т. нар. независими работещи, както и за артистите – изпълнители (опера, театър и пр.).

От АИКБ предлагат още отсега да започне разработване на програма за излизане от кризата, като се набелязват мерките, които ще трябва да се прилагат след вдигането на извънредното положение. От организацията искат поне ориентировъчно да се планират необходимите финансови и други ресурси за осъществяване на програмата.

Очаквайте подробности след края на съвета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук