Калина Константинова
На снимката: вицепремиерът Калина Константинова.

Създаване на мегаагенция, която да управлява регистрите, сред които са Имотният и Търговският, предвиждат управляващите, като вече има консенсус кой ще застане начело, съобщава БНР.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова да оглави новата агенция – за това са се разбрали коалиционните партньори, твърди общественото радио.

Идеята е била обсъждана на съвети на лидерско ниво, а законопроектът по учредяването ѝ вече е внесен в Народното събрание.

Идеята е да бъде създадена Държавна агенция по вписванията като специализиран орган към Министерския съвет, който да събере в едно четири структури – Агенцията по вписванията (АВ), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) и Централния регистър на особените залози (ЦРОЗ).

В законопроекта е записано, че председателят ще се определя с решение на Министерския съвет и ще има мандат от 5 години.

Най-голяма съпротива е имало от Агенцията по вписвания, която сега е към Министерството на правосъдието, и от Агенцията по геодезия и картография, която сега е на подчинение на Министерството на регионалната развитие и благоустройството, съобщава БНР.

Според общественото радио „Демократична България“ са отстъпили пред „Продължаваме промяната“ начело на новата мегаагенция да не застане министърът на електронното управление Божидар Божанов, които е от квотата на ДБ, а тя да бъде оглавена от Константинова.

БНР съобщава още, че целта на управляващите е чрез сливането на масиви от данни, да постигнат по-лесна комуникация, а в края на годината да заработи апликация за смартфон, която да направи услуги – като например плащане на данъци, издаване на свидетелство за съдимост и дори за подновяване на шофьорска книжка, достъпни онлайн.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук