Дмитрий Медведев
на снимката: Дмитрий Медведев

След посланието на президента Владимир Путин пред Федералното събрание министър-председателят Дмитрий Медведев обяви, че смята за правилно да подаде оставката на правителството. Това се случи на фона на предложените от президента промени в конституцията на страната, предава ТАСС.

 

Когато тези промени бъдат приети, те ще доведат до промяна не само в редица текстове, но и в баланса на властта, като цяло, коментира медията.

„В този контекст е очевидно, че ние, като правителство на Руската федерация, сме длъжни да предоставим от наша страна на президента възможността да взема всички необходими решения”, заяви Медведев.

Според промените в структурата на властта, предвиждани от президента Путин, Думата /долната камера на руския парламент/ вчее ща бъде овластена да одобрява, а не само да съгласува състава на правителствато с президнта. В правомощията на президента обаче остава да отстранява министри от кабинета. Ако се приеме новото положение, това ще означава прехвъляне на отговорността за съставяна на правителство върху Думата.

По повод на формата и приемането на поправките се появиха известни противоречия, тъй като пакетът бе наречен „закон за конституционните поправки“, който ще бъде приет през пролетта, но в посланието към Федералното събрание Путин каза, че не става дума за процедура за промяна на Конституцията, тъй като като въпросните текстове не засягат фундаментални нейни положения. Имаше и разнобой в сведенията за формата на тяхното одобряване – източник на „Интерфакс“ в Думата е бил категоричен, че това няма да е референдум, както бе първоначално съобщено.

Дискусионен е въпросът и за политическата съдба на Медведев. Според медиите най-вероятно Думата ще посочи друг премиер, като спряганите кандидатури са Сергей Собянин (кмет на Москва), Максим Орешкин (министър на икономиката) и Александър Новак (министър на енергетиката). Очаква се специално за Медведев да бъде създаден нов пост на заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, оглавяван от Путин.

Държавният глава благодари за свършеното до момента от правителството, „въпреки че не всичко се е получило“. Руският лидер заяви, че в скоро време ще се срещне поотделно с всеки от членовете на кабинета, а засега ги моли да продължат да изпълняват в пълен обем своите задължения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!