Американското правителство смекчи някои ограничения, наложени на китайската компания Хуауей, предаде „Ройтерс”.

Търговското министерство на САЩ създаде временен общ лиценз, с който възстановява възможността на Хуауей да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията.

Лицензът, който ще е в сила 90 дни, смекчава ограниченията, наложени на Хуауей от САЩ за купуване на американски стоки, за да се помогне на съществуващите клиенти.

Междувременно основателят на Хуауей Рен Женгфей се отнася снизходително към опитите на САЩ да блокират глобалните амбиции на компанията му, заявявайки, че САЩ подценяват силата на телекомуникационния гигант.

Рен разговаря с китайски медии дни, след като президентът Доналд Тръмп издаде заповеди, насочени към спиране на бизнеса на Хуауей в Съединените щати.

„Настоящата практика на американските политици подценява нашата сила“, каза Рен цитиран от АФП.

„5G мрежата на Хуауей абсолютно няма да бъде засегната. По отношение на 5G технологиите, другите няма да могат да се изравнят с Хуауей за две или три години“, каза той.

Миналата седмица Тръмп обяви „национално извънредно положение“, което го упълномощава да включи в списъка компании, които се възприемат като „неприемлив риск за националната сигурност на Съединените щати“ – ход, който според анализаторите е насочен директно срещу Хуауей.

В същото време Министерството на търговията на САЩ обяви ефективна забрана на американските компании, които продават или прехвърлят американската технология на Хуауей.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!