Министерски съвет

На оперативно заседание днес искам да обсъдим мерките за инфлацията и високите цени. Очаквам предложението на Министерство на финансите за ДДС за хляба, плодовете и зеленчуците. Това каза в началото на днешното правителствено заседание премиерът Кирил Петков.

„България е едно от малките места, където токът за битовите потребители не беше увеличен. Вкарвайки над 4 млрд. помощи за бизнеса е безпрецедентно“, отбеляза Петков пред министрите от кабинета.

По думите му, дори хакерската атака към пощите не е успяла да ги спре и 70 лева се изплащат на всеки пенсионер за Великден.

Петков припомни, че търговците на горива са потвърдили, че в този момент не виждат покачване цените на горивата и ежемесечно ще се правят срещи, така че когато се види падане на цените на световните пазари, то да се отрази на колонките у нас.

„Поздравявам коалицията за решението за парите за пътните фирми“, заяви още Кирил Петков и изрази надежда Народното събрание днес да одобри 650 млн. лв. за пътищата.

Очаква се правителството да одобри актуализацията през 2022 г. на Националната програма за реформи на България.

Ще бъде направено предложение до президента за издаване на указ за награждаване на Васил Долапчиев – председател на управителния съвет на Съюза на слепите в България, с орден „За гражданска заслуга“ втора степен.

Кабинетът ще приеме доклад относно изпълнението на плана за действие за 2022 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС, към 31 март 2022 г.

Ще бъде одобрен и доклад за утвърждаването разходите за командировки в страната за четвъртото тримесечие на 2021 г. на работещите в Министерския съвет. Министрите ще одобрят и промени в Закона за генетично модифицирани организми.

Държавната агенция за българите в чужбина към МС ще бъде преобразувана в Изпълнителна агенция за българите в чужбина към министъра на външните работи. Предстои и одобряване на промени в Наказателния кодекс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук