Българското правителство подкрепя категорично исканията на българските превозвачи за приемането на поправки в т. нар. пакет „Мобилност“, който ще бъде гласуван тази седмица от транспортната комисия в Европейския парламент.

Това се казва в съобщение на Министерски съвет, последвало провела се между премиера Бойко Борисов и транспортния министър Росен Желязков среща по въпроса.

„Българската държава се солидаризира с протеста на превозвачите, които се очаква да бъдат подкрепени и от колегите им от Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия. Ограниченията, които се налагат с пакета „Мобилност“, ще се окажат рестриктивни и изключително затормозяващи за превозваческия бизнес в периферните страни на Съюза и на практика ще го изтласкат от пазара“, заяви министър Росен Желязков.

ТОй отчита, че българските превозвачи ще търпят големи загуби, ако пакетът влезе в сила в този си вид.

Интересено е да се отбележи обаче, че основните преговори по пакет „Мобилност“ бяха в ход именно по време на българското председателство през първата половина на тази година. Ролята на вече бившият транспортен министър Ивайло Московски беше да постигне консенсусна позиция в Съвета на министрите, на базата на която ще бъде направено предложението за промените.

Тогава по същия начин, както и сега, правителството обеща да предложи промени и засвидетелства безапелационната си подкрепа. Промените бяха предложени, но не бяха положени достатъчно усилия, за да бъде потърсен компромисен вариант със западноевропейските представители, които имат противоположни искания.

Макар и с малко, тежките изисквания на пакет „Мобилност“ бяха смекчени, но да не забравяме, че предстоят обсъждания в Европейската комисия и в Европейския парламент, където това може да се промени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!