Правителството прие управленската си програма. Ако се съди по стенограмата, дебат около приемането й не е имало.

Програмата на коалиционните партньори – ГЕРБ и Обединени патриоти – обхваща 20 области. За всички тях са набелязани 65 приоритета и 902 мерки.

Общите цели на коалиционното правителство, залегнали в програмата, са: доходи, сигурност, икономически прогрес, свобода и демокрация, сила на предприемаческия дух и прозрачност на управлението, се посочва в разпространеното официално съобщение на пресцентъра на кабинета.

Програмата на правителството излиза чак сега, макар че това трябваше да стане около месец след изборите. Обяснение за забавянето нямаше, само уклончиво се отговаряше, че мерките все още се съгласуват между коалиционните партньори.

По време на днешното заседание Борисов изтъква, че много от мерките в програмата са, всъщност, вече изпълнени, но и „много още има да се направи”.

„Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата. Това изпълним ли го като програма, аз мисля, че ще се случат доста по-добри неща“, казва Борисов.

Премиерът поставя акцент върху необходимостта от ускоряване на строителството на магистрала „Хемус“ и въвеждането на ТОЛ системата по пътищата. Борисов твърди, че инвестиционният интерес към Северна България се е събудил заради обещанието магистралата да бъде завършена.

„Ще видите другия месец по Плевен, Севлиево, Габрово какви заводи и какви интереси има на инвеститори за заводи, включително за 8 хиляди работни места за Плевен“, добавя той.

После минава на изградените „стотици километри нови жп линии с нови контактни мрежи, които позволяват на влаковете да се движат до 180-200 км. в час“.

„Искам да видя по София – Бургас, София – Варна нови влакове. 100% екологично чисто и много по-сигурно“, заявява Борисов.

Проруският проект „АЕЦ Белене” изненадващо се върна в управленската програма след като преди години България се отказа от него с решение на парламента, който тогава пак беше доминиран от ГЕРБ.

Разговорът по документа завършва с уточнението от страна на Борисов, че това е коалиционен документ, и с бележката от вицепремиера Симеонов, че при написването не са ползвани чуждици. По-думите на премиера това е така, защото правителството било с патриотична насоченост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!