акад. Николай Денков
Снимка: БТА

Правителството в оставка ще одобри днес на редовното си заседание забрана за разкриване на нови болници до утвърждаването на Националната здравна карта на страната, съобщи днес министър-председателят в оставка Николай Денков.

„В изпълнение на управленската програма на правителството ще предложим и важни промени в Закона за лечебните заведения – промените въвеждат забрана за разкриване на нови болници до утвърждаване на новата здравна карта на страната.“

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

„Националната здравна карта показва реалните потребности на хората в различните региони – къде има нужда да се разкрият нови болнични легла, къде има нужда от повече специалисти и съответно къде е необходимо здравната каса да покрие тези нужди. Последната здравна карта е правена преди 6 години. При сегашната ситуация, в която няма ограничение за разкриване на нови болници, в някои региони и области се оказваме с ненужно много болнични легла на фона на липсващ персонал, а в други области хората нямат достъп до качествени здравни грижи. Затова в този мандат Министерството на здравеопазването започна актуализация на националната здравна карта на България. Следващото правителството може и трябва да завърши този процес за около 2 месеца“, посочи Денков.

Припомняме, че правителството на акад, Денков осигури безплатна терапия на сърдечните заболявания. 56 лекарства за сърдечносъдови заболявания, сред които хипертония, аритмия и други често срещани, ще бъдат безплатни за пациентите от 2 април. Това ще засегне над 600 00 души, които досега доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си.

За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, до този момент.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук