Самолет МиГ-29
Самолет МиГ-29. Снимката е архивна

При неяснотата кога ще получим нови самолети и какви ще са те, правителството все пак реши да възкреси старите руски изтребители и прие проекти за инвестиционен разход „Осигуряване на летателната годност на самолети МиГ- 29“ и „Възстановяване на летателната годност на самолети Су-25“.

МиГ-29

Документът за ремонт на изтребителите е разработен в съответствие изискване на Закона за въоръжените сили, като в него са представени необходимостта от осигуряване на летателната годност на част от самолетите МиГ-29. Повторението на процедурата по избор на оферта за придобиване на нов изтребител практически удължи реализацията на проекта с неясен срок и, в крайна сметка, доведе до спорно като целесъобразност решение за наливане на пари в ремонт на старите съветски изтребители.

Основните параметри на проекта за инвестиционен разход са: брой самолети – 8; ориентировъчна цена – до 81 294 416 млн. лв. без ДДС.

Проектът за инвестиционен разход за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 е пряко свързан с изпълнението на задачата по Air Policing в единната интегрирана система за ПВО на НАТО (NATINAMDS), като част от ангажиментите на България към Алианса по отношение на охраната на въздушното пространство, гласи съобщението за решението.

Осигуряването на летателната годност на самолети МиГ-29 ще да позволи запазването на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и в транзитния период на усвояването и декларирането му в оперативна готовност, смятат от кабинета.

Правителството одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. в размер до 45 739 959 лв., за сключване на договори за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29 по рамково споразумение с AO „РСК „МиГ“. Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.

Със сключването на договорите щели се създадат необходимите условия Военновъздушните сили да поддържат способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет (Air Policing), за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Су – 25

Правителството прие Проект за инвестиционен разход „Възстановяване на летателната годност на самолети Су-25“. Документът е разработен в съответствие с чл. 27, т.8а от ЗОВСРБ, като в него е представена необходимостта от възстановяването на летателната годност на самолетите Су-25. Необходимите средства за изпълнение на проекта са до 99 012 000 лв. с ДДС (82 510 000 лв. без ДДС).

Изпълнението на Проекта ще позволи възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25 и запазване на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и достигането до оперативна готовност за използване на същия за действия по земни/надводни цели – роля „Въздух – Повърхност“.

Правителството одобри също допълнителни разходи в размер до 82 510 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г., за сключване на договор/и за възстановяване на летателната годност на самолети Су-25. Необходимите средства за изпълнението на проекта се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г., съобщават от пресцентъра на кабинета.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук