гешев прокурор
Иван Гешев.

Правната комисия е заложила в дневния си ред точка за изслушване на главния прокурор. Това трябва да стане утре. Иван Гешев обаче все не е потвърдил присъствие, защото няма връзка с него. Обвинител номер 1 е оставил грешен телефонен номер. Явно изчаква решението на президента Радев и Констуционния съд. Това стана ясно от думите след неговата реч в Страсбург.

По-рано Гешев е внесъл искане да бъде изслушван в комисия, а не в пленарната зала. С гласуване в началото на заседанието членовете на Правната комисия ще решат дали то да е закрито, или открито.

Иначе предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор е заведено днес в деловодството на Администрацията на президента и се разглежда. Това съобщиха от „Дондуков” 2.

Припомняме, че в понеделник главният прокурор беше освободен от поста си. Това стана с подкрепата на 16 членове на Висшия съдебен съвет, против гласуваха четирима – двама от Съдийската и двама от Прокурорската колегия.

Прави впечатление разликата в бързината, с която се разглеждаха предишни искания за освобождаване на главния прокурор, с настоящето, коментира председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Стою Стоев (ПП-ДБ) във връзка с решението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Дали е основателно това решение, което взеха, вече е в ръцете на президента, посочи още Стоев.

Относно поисканите имунитети на депутати, Стою Стоев каза, че най-вероятно днес ще внесат решение за създаване на комисия, за да покажат на обществото, че “на никого не крият имунитета”.

Не смятам, че е целесъобразно да правим пет различни комисии, така че поне нашето предложение ще бъде за една обща комисия за всички имунитети, допълни депутатът.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук