Данаил Кирилов
на снимката: правосъдният министър в оставка Данаил Кирилов

Правосъдният министър Данаил Кирилов разпореди проверка заради определения като „скандален“ музикален клип на певеца Alek Sandar, заснет в Съдебната палата през месец февруари и пуснат преди няколко дни. Проверката трябва да установи кой и на какво основание е дал разрешение на видеото оронващо престижа на съдебната власт. Паралелно проверка започна и Държавна агенция за закрила на детето.

Днес ВСС използва случая също да нападне Лозан Панов, който като председател на ВКС стопанисва Съдебната палата. Мнозинството на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие решение да гласува след седмица остраняване на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от управлението на Съдебната палата заради видеоклипа.

На заседанието днес, председателят на ВКС посочи, че очевидно става дума за режисиран сценарий, който няма да се базира на фактите. Той обясни, че е възложил проверка на договора за заснетия видеоклип и след като изслуша служителите си, ще запознае съвета с резултатите. Председателят на ВКС призова колегите си от ВСС да стъпват на фактите, каквото е задължението на всеки юрист. Той предложи Пленумът да отмени решението си от 2018 г., с което разрешава снимане на филми и клипове в съдебните сгради.

И в настоящия случай изпълнителите и продуцентите са получили надлежно разрешение за заснемането на видеото, като дори са подписали договор и са заплатили 800 лева. Документът е подписан от страна на ВКС от главния секретар Маргарита Пазвантова, както и от главния счетоводител Мария Михайлова.

Това е поредна атака срещу Панов. Миналата седмица той беше обвиняван за системата за разпределение на дела, която дори не е била одобрена от него, а от предходния ВСС.

Ето и въпросния клип, заради който правосъдният министър постави под въпрос авторитета на съдебната власт:

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук