Жегата не отказа желаещите да опитат ашуре
Жегата не отказа желаещите да опитат ашуре Снимка: Plovdiv24.bg

За поредна година мюсюлманското настоятелство и районното мюфтийство в Пловдив с подкрепата на общината организираха Ден на ашурето. Празникът се проведе пред Джумая джамия в присъствието на различни етноси и религии. Жителите и гостите на града се наредиха на опашка, за да опитат безплатно от вкусния десерт. От него бяха раздадени 1200 кутии.

В събитието се включиха кметът на града Здравко Димитров, областният управител Илия Зюмбилев, генералният консул на Република Турция Корхан Кюнгюрю и други официални гости.

Темата за мира и добротата присъстваше в изказванията на всички тях.

„Ашурето е гозбата на мира“, каза първи районният мюфтия на града Танер Вели. Той сподели, че се радва как пловдивчани заедно празнуват празника.

Много хора бяха избрали да посетят събитието и да се почерпят с ашуре, предаде Plovdiv24.bg.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет сподели любопитен факт, че празникът на ашурето води началото си при евреите със спасението на Мойсей.

„Ашурето е символ на спасението и обединението. Хората днес повече от всичко се нуждаят от вяра, надежда, обич и уважение“, посочи той.

Генералният консул изтъкна, че ашурето е гозба, съставена от несъвместими на пръв поглед продукти, но необяснимо заедно правят хармония.

Всички присъстващи на празника разбраха, че ашурето е любима храна на кмета Здравко Димитров.

С думите „Тук живеят хора, които уважават човека до себе си“ завърши изказването му.

От своя страна Зюмбилев каза, че Пловдив трябва да е пример за България и Европа как различните общности могат да живеят заедно в разбирателство.

В събитието бе включено изпълнение на единствения българин дервиш – пловдивчанинът Васил Тосев.Танцът се смята за връзка между земния и небесния свят.

На финала всички официални лица хванаха по един черпак и разбъркаха заедно съставките на ашурето, след което започна раздаване на гозбата.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук