Нова проява на антибългарски настроения в РСМ
Нова проява на антибългарски настроения в РСМ

Извънреден коалиционен съвет събра тази вечер партньорите в управлението. Срещата е по искане на премиера Кирил Петков. Основната тема са отношенията с Република Северна Македония.

Интересно е, че те влязоха в спор как можем да бъде придвижен двустранният процес по намиране на компромисно решение със Северна Македония още преди провеждането на самия коалиционен съвет, който е свикан именно с тази цел. През целия ден те се надпреварваха да се изказват и да коментират теми, които реално все още не са били разисквани.

„За съжаление в настоящия момент няма условия да се вдигне ветото. България има национален интерес да бъде заобиколена от съюзници, но и нашите партньори от РСМ не помагат“, каза на влизане в МС генерал Атанас Атанасов. По думите му освен темата РСМ е нужно да се обсъди и актуализацията на бюджета.

Вчера от ИТН препотвърдиха категоричната си позиция – никакво отстъпление от позицията на България. Преди коалиционния съвет депутатът Станислав Балабанов каза:

„Очаквам да си изясним партньори ли сме в тази коалиция, или държавата се управлява еднолично. Това е поредният ден, в който останахме излъгани“, заяви Балабанов.

„Коалиционният съвет тази вечер да следва постигнатите с консенсус становище и предложения от Консултативния съвет за национална сигурност от месец януари по темата за Република Северна Македония“, заяви президентът Румен Радев.

„Надявам се, че заради фокуса на правителството върху външната политика, то няма да губи от поглед тежката социално-икономическа криза в страната. Очаквам устрема и енергията, които се влагат за решаване на проблемите на РС Македония за нейния път към Европа, да се прилагат и по отношение на българските граждани, бедността и инфлацията“, каза още Румен Радев.

Той не даде отговор на въпроса дали ще свика КСНС по темата за Северна Македония, както и дали социалната политика и високите цени са повод за свикването на консултативния орган към президента.

Очаква се премиерът Кирил Петков да обясни на партньорите си защо поиска от президента да свика Консултативен съвет по националната сигурност и да представи постигнатото дотук в диалога със Скопие. Очаква се да бъдат обсъдени и исканията на ДБ и БСП за представяне на управленска програма на кабинета с ясно разписани мерки и срокове за изпълнението им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук