Засилени проверки на обекти за търговия и преработка на риба започна Агенцията по безопасност на храните.
Те са свързани с Никулден и се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.
Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби.
Инспекторите ще следят за регистрацията на обектите, наличието на документи за произход, спазване на срокове и условия на съхранение.
При миналогодишните проверки за Никулден са съставени 4 Акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба е 255 килограма.
Съвет от БАБХ към потребителите при закупуване на прясна риба:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят., а очите бистри.