Никулден

Засилени проверки на обекти за търговия и преработка на риба започна Агенцията по безопасност на храните.

Те са свързани с Никулден  и се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.

Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби.

Инспекторите ще следят за регистрацията на обектите, наличието на документи за произход, спазване на срокове и условия на съхранение.

При миналогодишните проверки за Никулден са съставени 4 Акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба е 255 килограма.

Съвет от БАБХ към потребителите при закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят., а очите бистри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук