Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки. Това обяви на брифинг финансовият министър Валери Белчев.

Не са предвиждани структурни промени, орязване на кадри и персонал или други реформи в проектобюджета.

„Над 750 хиляди души в страната получават минималната работна заплата. 650 лв. на месец са крайно недостатъчни. Предлагаме тя да се увеличи на 710 лв., политическите партии се обединиха около сходна сума”, обясни той.

По думите му увеличение се предлага и за детските надбавки и прага на получаването им.

„Всички граждани на заплата до 510 лв. ще имат право да получават такива. Те ще се увеличат с 20%. В абсолютна стойност не е много, но процентите са сериозно увеличение. Това ще засегне 120 хиляди деца в България”, каза още Белчев.

Значително ще се увеличат и надбавките за деца до 2-годишна възраст. Майчинските надбавки ще се увеличат от 380 лв. на 650 лв.

Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега. Това означава средно увеличение от 84 лв. на човек.

В понеделник започва разписването на Закона за държавния бюджет за 2022 г. На 16 декември ще бъде поканен Националният съвет за тристранно сътрудничество след което се очаква формалния документ да бъде внесен в министерството.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!