Александър Вучич президент
Александър Вучич

Управляващата партия на Вучич води убедително в проучванията за изборите в Сърбия, които ще се проведат на 17 декември. Опозицията се оплаква от цензура и манипулации. Има ли все пак някакъв шанс за пробив? Коментар на Неманя Руйевич за Дойче веле.

В началото на декември стотици автобуси са спрели един след друг по широките улици в новата част на Белград. Тълпа от хора се насочва към „Белград Арена“ – една от най-големите спортни зали в Европа.

Там се провежда основното предизборно събитие на управляващата Сръбска прогресивна партия.

Единствената звезда на него е

самовластният президент на страната Александър Вучич.

„Кметът на нашето село организира пътуването до Белград“, разказва мъж, който е седнал с бира в ръка на пейка.

„Разбира се, че подкрепям Вучич. Той ни даде пари на всички. Последно по 10 хиляди динара и допълнително за тези на социални помощи“.

И този път преди парламентарните и местни избори, които ще се проведат на 17 декември, Вучич реши да раздаде еднократни помощи от държавния бюджет на пенсионерите, младежите и безработните. Някои получиха суми от порядъка на 10 000 динара, които се равняват на около 85 евро, някои – повече, други – по-малко.

Но за мнозина тези пари са изключително важни. Защото средната заплата в Сърбия е едва 725 евро нето на месец, а пенсионерите трябва да се справят средно с около 330 евро.

Вучич обещава ново увеличение на пенсиите през януари. Разбира се, само ако неговата партия спечели изборите. Самият той бе презибран още миналата година за президент, но въпреки това и на тези избори всичко се върти около него.

Обвинения в корупция и връзки с мафията

Белградският седмичник „Време“ описва Вучич като „краля на просяците“.

Президентът се представя като човек от народа, който разпределя парите. Освен това строи пътища, железопътни линии и създава работни места. Опозицията го обвинява, че управлява балканската страна с желязна ръка, маневрирайки между ЕС, Русия и Китай.

Критиците твърдят, че режимът му има тесни връзки с мафията, а корупцията е пропила дълбоко във властта.

В почти ежедневните си телевизионни изяви Вучич контрира обвиненията и казва, че критиците му са предатели и крадци, които се стремят единствено към властта.

Не всички от тълпата в „Белград Арена“ обаче са дошли тук по собствена воля и убеждения. Млад мъж, който работи в болница в малък град, обяснява как се е озовал в залата.

За да запазят работата си, той и колегите му трябва да присъстват на предизборното събитие в Белград и след това да гласуват за управляващата партия на Вучич. „Катастрофално е, но какво мога да направя?“, пита той.

Никой не говори за членството в ЕС

Проучванията на общественото мнение показват, че Сръбска прогресивна партия на Вучич води пред останалите. И макар прогнозите да не са за разгромяваща победа, тя би трябвало да е достатъчна, за да продължи коалицията със социалистите и по-малките партньори.

Широката проевропейска коалиция „Сърбия срещу насилието“ се нарежда на второ място в проучванията. Тя се сформира по време на протестите след двете масови престрелки през май 2023 г., които разтърсиха страната.

Коалицията обвинява Вучич и медиите му, че създават атмосфера на насилие както чрез телевизионни предавания, така и чрез словесни атаки срещу опозицията.

Най-важните теми в кампанията бяха именно насилието и злоупотребата с власт, казва политологът Сърдан Цвиич. Потенциалното присъединяване към Европейския съюз вече не е сред предизборните обещания дори и на опозицията, обяснява той.

„Всички лоялни на режима медии разпространяват антизападна омраза. Каква би била ползата на опозицията да бъде обвинявана и в това?“, казва политологът.

Предизборно събитие на „Сърбия срещу насилието“Предизборно събитие на „Сърбия срещу насилието“.

Темата за Косово нажежава страстите

Нарастващата непопулярност на ЕС се дължи и на темата Косово, отбелязва Цвиик. Сърбия все още не признава независимостта на бившата южна провинция, въпреки че Берлин и Брюксел открито настояват това да се случи.

Процесът трябва да се осъществи чрез т. нар. Брюкселско споразумение. То предвижда Белград да признае документите на косоварите и да не препречва пътя на страната към членство в ООН.

Прищина, от своя страна, трябва да позволи създаването на Съюз на сръбските общини в Косово.

Третата по големина политическа сила в Сърбия, съставена от десните консервативни и националистически отцепнически партии, концентрира кампанията си изключително върху въпроса за Косово.

Според обвиненията им Вучич е отстъпил чрез сключването на различни споразумения и на практика се е отказал от Косово.

Опозицията се опасява от манипулации

Последните дни от предизборната кампания в Белград са относително спокойни. Тук и там се вижда по някой билборд. Сръбската прогресивна партия е почти единствената, която разполага с достатъчно средства за платена реклама по телевизията.

Въпреки това една петиция с името „ПроГлас“ предизвика вълнение. Десетки интелектуалци, актьори и спортисти призоваха хората да гласуват на 17 декември.

Петицията е събрала подкрепата на около 170 000 души в интернет.

Сърбия не е разумна държава“, казва известният професор Владица Цветкович, един от първите подписали петицията. „Имаме дефицит на демокрация, справедливост и равенство. Ако надигнем гласовете си, можем да променим това“.

Надпреварата, особено в Белград, се очертава да е оспорвана. Социологическите проучвания прогнозират победа на опозицията в столицата.

На Белград се гледа като на важен символ. В крайна сметка, бившият автократ и военачалник Слободан Милошевич също изгуби столицата и други големи градове през 1996 г., преди да бъде свален от власт през 2000 година.

Милошевич отстъпи едва след продължителни протести. По онова време негов министър на информацията беше Александър Вучич.

За да настъпи промяна обаче, трябва да се случат много неща – например проевропейските и проруските сили да сформират коалиция срещу Вучич. Опитът от 90-те години сочи, че е нужна предпазливост, коментира адвокатката София Мандич, която е част от предизборната кампания на опозицията.

Според нея вече има достатъчно доказателства, че правителството се подготвя за изборни измами. Опозиционни политици вече говорят за протести, ако се появят сигнали, че правителството е манипулирало изборите. Студените декемврийски дни в Сърбия може да станат и горещи.

Още коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук