депутати, народно събранив
Депутатите гласуваха промяната в Закона за защита от домашно насилие

И при новата процедура днес депутатите не успяха да изберат председател на 48-ото Народно събрание. Вариантът, на който се надяваха от ГЕРБ – СДС, да се избере техния кандидат Росен Желязков така и не се случи.

До балотаж стигнаха Йордан Цонев от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, но никой от двамата не получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. В процедурата по избор номинираните за председател бяха четирима, но след като „Продължаваме Промяната“ оттеглиха кандидатурата на Никола Минчев, в състезанието останаха кандидатите на ДПС – Йордан Цонев, ГЕРБ-СДС – Росен Желязков, на „БСП за България“ – Кристиан Вигенин и на „Възраждане“ – Петър Петров.

Вежди Рашидов, който ръководи заседанието, коментира, че резултатът е очакван и този „спектакъл“ е от вчера насам.

След балотажа между първите двама – Желязков и Цонев Рашидов даде един час почивка.

Стана ясно, че от „Продължаваме промяната“ са предложили днес в 12 ч. да се срещнат на консултации лидерите на парламентарно представените партии, за да се излезе от патовата ситуация и да се намери изход от парламентарната криза, създадена още на първия работен ден на народните представители.

Повечето политически партии се обявиха за диалог, но от ГЕРБ реагираха остро на поканата Бойко Борисов да се появи на консултациите. Тома Биков на дълго и нашироко защитаваше отсъствието на лидера на ГЕРБ, но за съжаление той в качеството си на обикновен народен представител не носи отговорността за взимането на решения. Крайно време е важните за държавата разговори да се водят от хора, които освен, че взимат решения, носят и отговорността за тях, а не да се слуша говоренето на поставени лица.

В крайна сметка на брифинг, от ГЕРБ-СДС обявиха, че изтеглят номинацията на Росен Желязков за председател на Народното събрание.

За съжаление предложението на Продължаваме промяната е прекалено оптимистично и в рамките на политическата екзотика. Дали ще постигне някакъв резултат и партиите да се обединят около една кндидатура, тепърва предстои да видим.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук