Парламент, народно събрание
Снимка: БТА

Председателят на парламент Росица Кирова (ГЕРБ) отказа в Народното събрание да бъде дадена информация от компетентните органи дали се подготвя и с колко увеличение на цената на тока.

Искането беше отправено от парламентарната група на БСП и подкрепено от депутатите от ПП-ДБ.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обоснова искането с изказвания на енергийния министър за подготвяно увеличение на цената на тока с 30% и с появили се твърдения, че това искане е внесено от АЕЦ „Козлодуй“, чийто изпълнителен директор е Валентин Николов, бивш депутат от ГЕРБ.

Нинова каза, че от БСП са поискали изслушване на енергийния министър Владимир Малинов, който обаче е на посещение в САЩ. Затова от БСП поискаха вместо него в залата да бъде изслушан председателят на КЕВР Иван Иванов.

Лидерът на левицата в парламента изрази недоумение от факта, че благодарение на БСП е отложена либерализацията на пазара за електроенергия, от което те очаквали поскъпването на тока. Сега ставало ясно, че въпреки отлагането ѝ, се планира друго увеличение.

Росица Кирова отказа да подложи на гласуване предложението за изслушване на Иван Иванов. Аргументите ѝ: разговаряла е и с министъра, и с председателя на КЕВР. Последният я уверил, че искането на АЕЦ-а е оттеглено и то е касаело включването на електроенергията от централата в енергийния микс.

По думите на Кирова Иванов е казал, че от 1 юли ще има нова цена на тока, но тя няма да е повече от 3-4 процента.

„Ако смятате, че това е важно, съберете подписка за свикване на извънредно заседание“, обърна се Кирова към социалистите.

Георги Свиленски от БСП поиска думата и попита защо е необходимо да се свиква ново извънредно заседание на парламента, след като днес депутатите са се събрали, за да чуят за вече взетото решение от НОИ за увеличаването на пенсиите.

„Добре е това, което Иван Иванов ви е споделил, да го сподели и с народните представители – няма нужда да сте му говорител. Фактът е, че е имало такова искане, оттеглено е, ясно е, че ще има увеличение на цената от 1 юли. Няма по-нормално нещо днес от това да изслушаме г-н Иван Иванов, да успокои народните представители, да успокои кампанията, защото ако това не се случи, това ще бъдат спекулации за увеличението на тока“, обясни социалистът.

България съди „Газпром“ за прекратени доставки на газ за 400 млн. лв.

Иван Ченчев от своя страна контрира, че отказът на Росица Кирова предложението да бъде гласувано е съмнително.

„Или не искате вашите депутати да гласуват „против“ и да отхвърлят това решение, или не искате да получим информация, което да успокои гражданите“, коментира той.

Предложението на левицата бе подкрепено от Радослав Рибарски от групата на ПП-ДБ. В крайна сметка народните представители излязоха в почивка, в която се очаква да бъде свикан председателски съвет, на който да се изчисти случаят.

След почивката председателят на парламента отказа да включи предложението в дневния ред с аргумента, че КЕВР е независим орган и взима независимо решенията си.

И ние не трябва да оказваме натиск в една или друга посока. Има правилник, съгласно който може да бъде свикано заседание, ако смятате, че точката е от голяма важност“, аргументира се тя.

Според Кирова залата в парламента така се превръща в „предизборна говорилня“.

Борислав Гуцанов от БСП контрира, че в момента АЕЦ-а се зарежда с друго ядрено гориво, имало е два пъти изтичане, а сега се водят комуникации с руската страна дали не могат да произведат допълнително оборудване.

Георги Свиленски заяви, че „говорилнята“ се създава от председателката на парламента, тъй като той заседава един час, а в този период е можело да бъде изслушан председателят на КЕВР.

Той се обърна към избирателите, че председателят на парламента поема отговорността да няма поскъпване на тока.

„Ако токът ви бъде повишен и с една стотинка, тази жена поема отговорност, че няма да бъде повишен. Ако бъде повишен, благодарете на г-жа Кирова и на парламентарната ѝ група“, допълни той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук