сметната палата

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков бе освободен. 118 от депутатите гласуваха „за“ тази промяна. Вносители са председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

Народните представители определиха за изпълняващ длъжността председател Горица Кожарева, която по настоящем е заместник.

Освобождаването на Цветков беше внесено като извънредна точка в пленарното заседание. От изказванията стана ясно, че мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков е изтекъл през 2022 г.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова мотивира исканото отстраняване с това, че е имало няколко одита, които Народното събрание е възложило на Сметната палата, но те не са били представени.

Второто основание, което Атанасова посочи е, че Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев не се съгласи с начина, по който се предлага да се отстрани Цветан Цветков. Според него това се иска без мотиви и изрази мнение, че

Сметната палата си върши работата

по закон, но законът не е добър.

От ДПС мотивираха исканото сваляне на Цветков с аргумента, че има институционална криза в палатата покрай финансирането на политическите партии и скандала Nexo. Затова според тях смяната е необходима.

От „Възраждане“ са на мнение, че това трябва да се случи, но не сега – от „умиращ парламент“. Изтъкнаха, че са на-одитираната партия.

От БСП се обявиха в подкрепа на остраняването на Цветан Цветков, защото смятат, че този ръководител не върши добре работата си.

Позицията на „Демократична България“ е, че начинът, по който се сменя председателят – спешно и без мотиви, най-вероятно е опит да се овладее един независим орган и да се насочи в друга посока.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук