Европейската комисия

Европейската комисия ще представи  първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС. Очаква се те да бъдат изготвяни всяка година и да служат при оценките за отпускането на средства от общия бюджет. Освен спазването на закона и борбата с корупцията в документите ще се разглеждат за първи път и въпросите за състоянието на медиите и институциите.

Какво ще включват докладите?

В докладите ще има точни критерии, по които нарушенията в различните държави да могат да бъдат сравнявани, за да се прекратят обвиненията за двойни стандарти. Има четири раздела: правораздаване, борба с корупцията, баланс между институциите и свобода на медиите.

В съобщение до Съвета на ЕС и Европейския парламент комисията посочи, че върховенството на закона е пряко свързано със защитата на основните права и с действието на единния пазар. Използваното от ЕК определение за върховенство на правото предвижда всяка обществена власт винаги да действа според закона, според ценностите на демокрацията и основните права, и под надзора на независими и безпристрастни съдилища.

Европейският съвет заяви по-рано тази година, че осигуряването на средства от европейския бюджет трябва да отчита следването на демократичните принципи и отбеляза необходимостта от спазване на върховенството на закона. Предвижда се до края на годината Европейският парламент да подкрепи промени, които биха въвели законово изискване за изготвяне на доклади за законността и за обвързването им с бюджетните разходи.

Значението на доклада за България

За България този доклад не замества – Механизма за сътрудничество и проверка, който бе създаден специално за страната ни и за Румъния при приемането им през 2007 г. и все още формално не е прекратен.

Очаква се в първия такъв доклад за България да се усеща „Сянката“ на т.нар. мониторинг за 2019 г. Със сигурност ще бъдат напомнени поетите  ангажименти от българското правителство за промени в законодателството и борбата с корупцията по високите етажи на властта.

С интерес се очакват заключенията за състоянието на медиите и какво ще има отвъд обичайните и посочвани неведнъж проблеми с непрозрачна собственост и обвързаности с властта.

Констатациите със сигурност ще се използват и при преценката как достъпа до евросредствата да бъде обвързан със състоянието на върховенството на правото. Но механизмът за този достъп тепърва се обсъжда.

Ще стане ли върховенството на закона основен критерий за отпускане на пари от еврофондовете

Преговорите за бъдещия седемгодишен бюджет на ЕС все още продължават, но основните европейски институции вече са съгласни принципно, че този аспект трябва да присъства в разпределянето на парите. Въпросът е как точно ще бъде формулиран.

Идеята за този механизъм е идея на Урсула фон дер Лайен и дойде, след като натискът върху медиите и съдебната система в Унгария и Полша притесниха Брюксел.

Освен заплахата от евентуална загуба на достъп до еврофондове, положението с върховенството на закона в България също е тема на разговор в европейските институции. В предварителния дневен ред на сесията на ЕП на 5 октомври са предвидени изказвания на Съвета на ЕС и на Еврокомисията за „върховенството на закона и основните права в България“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!