Президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена заяви, че очаква главният полицейски инспектор на страната Пуджитха Джаясундара да подаде оставка днес.

Освен това президентът обяви, че възнамерява да назначи нов секретар на Министерството на отбраната същия ден.

Според него нито началникът на полицията, нито секретарят на Министерството на отбраната са му предоставили доклад от разузнавателните служби за евентуални атаки срещу църкви и на места, където се събират туристи.

„Ще бъдат предприети мерки срещу всички длъжностни лица, които пренебрегват задълженията си. През следващите дни ще има пълна реорганизация на структурата на службите за сигурност“, каза държавният глава.

По-рано секретарят на министерството на отбраната на Шри Ланка Хемасири Фернандо заяви пред Ройтерс, че е подал оставка заради серията от експлозии, които избухнаха в страната. В сряда президентът поиска от него и от началника на полицията да се оттеглят.

Междувременно посолството на САЩ в Шри Ланка призова хората да стоят настрана от тълпи и местата за поклонение.

Преди нападенията на Великден чуждестранни разузнавателни служби са предупреждавали властите в Шри Ланка за предстоящите бомбени атентати, но те не са успели да реагират на предупрежденията.

Посолството на САЩ в Шри Ланка публикува вчера изявление, в което предупреждава за възможността от още терористични нападения през предстоящия уикенд, позовавайки се на властите в Шри Ланка.

„Властите в Шри Ланка съобщават, че може да има още атаки, насочени към места за поклонение“, пише в изявлението на американското посолство.

„Избягвайте тези райони през уикенда, започвайки от 26 април до неделя, 28 април. Продължете да бъдете бдителни и да избягвате големи струпвания на хора“, гласи текстът.

На Великден, в Шри Ланка избухнаха редица експлозии, първите шест в три храма и три хотела в страната, седмата на запад от острова, осмата в жилищен комплекс в покрайнините на Коломбо.

Властите коригираха броя на жертвите – първоначално се съобщаваше, че загиналите са 360 души, но в петък броят им беше намален на 253-ма. Стотици са ранените.

Повечето от убитите са граждани на Шри Ланки, но между жертвите има и десетки чужденци. Девет души са заподозрени в извършването на атаките. Полицията продължава да извършва разследване и е разпространила снимките на още седем души във връзка, търсени във връзка с атаките.

Отговорността за поредицата от експлозии беше поета от терористичната групировка „Ислямска държава“, която обаче все още не е предоставила доказателства за участието си в атаките на острова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!