Менда Стоянова
на снимката: председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене промени в Закона за хазарта. Дейността на сегашната Агенция по хазарта ще се прехвърли на Националната агенция по приходите.

„В крайна сметка това са приходи, това е контрол. НАП има достатъчно сериозен персонал, който е разположен на територията на цялата страна и много лесно може да осъществява контрол върху всички хазартни обекти за разлика от която и да било агенция. Смятам, че и събираемостта ще се подобри значително“, обясни след заседанието председателят на комисията Менда Стоянова.

Първоначалният вариант на промените предвиждаше Комисията по хазарта да се преобразува в Агенция по хазарта. От подчинение на министъра на финансите да премине под шапката на Министерски съвет.

Други промени

Другата промяна е свързана с приходите на спортния тотализатор от моментни лотарийни игри.

„Искаме част от тях, след като се платят печалбите и съответно данъците да отиват за култура, както и изграждане и ремонти на спортни съоръжения в общинските и държавните училища“, поясни Стоянова.

Третата група промени, които са приети от комисията и предложени от Валери Симеонов са свързани с откриването на нови хазартни зали. Сериозно са завишени изискванията за получаване на лиценз и поддържане на такъв за всяка игра. За първи път е въведено изискване за сериозен капитал. Той е 3 млн.лева за казината и онлайн и 1 млн.лева за игралните зали.

Повишени изисквания за инвестиции

Увеличени са сериозно изискванията за инвестиции за всеки един обект, който се лицензира. Въвежда се и еднократна такса, около 500 000 лева за игрална зала и по-висока за казина. Тя се плаща при получаването на лиценз и отива в приходите на бюджета.

Според Стоянова всичките тези промени ще доведат до ограничаване на разпространението на хазартните обекти, „защото те трябва да бъдат вече и по-рентабилни“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!