Продължават преговорите за съставяне на коалиционно правителство. Днес експертите на ПП и поканените от тях представители ИТН, БСП и „Демократична България“ ще обсъждат бъдещите си управленски приоритети в сектор „Образование“. В срещата участват още Кирил Петков и Христо Петров.

Държавата трябва да гарантира достъпа на всяко дете до качествено образование в ранна детска възраст до 3 годишна възраст, както и след това в детските градини. Освен физическия достъп е важно да има и функционален достъп до образование. Това коментираха от Демократична България по време на коалиционните преговори на тема образование.

Според ДБ трябва да има и държавна политика в подкрепа на образователните иновации.

От ИТН заявиха, че възприемат образованието като основен елемент на националната сигурност на страната. Това е най-важното за развитието на страната, останалото е функция на образователния процес. Според тях, в някои населени места има категория вечни директори, това дава възможност за политическо влияние върху учителите, върху непедагогическия персонал, изграждат се политически зависимости. Предлагат мандатност на директорите – 2 мандата с период от 5 години, като не ограничават един човек, който е бил директор в едно училище, да не може да бъде директор в друго.

От ИТН предлагат и кандидатите за директори да се явяват на публичен конкурс, за да може родителите да знаят на кого поверяват децата си. Договорът, който се сключва да не е с началника на РУО, а направо с министъра на образованието, като така ще се избягват местните политически зависимости.

БСП предлага безплатни ясли и детски градини и един учебник по предмет за всеки клас, разтоварване на учителите от несвойствени административни дейности, както и безплатни учебници за целия обучителен период.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!