Преговорите приключват. Мария Габриел отива при президента с окончателното решение
Снимка: БТА

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за споразумение за съвместно управление продължиха до късно вчера и се очаква да продължат и днес, като бъдат финализирани до 12:00 ч. Кандидатът за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев с окончателното решение.

След като взе папката, Габриел постави срок от 24 часа за финализиране на преговорите с „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ за общо бъдещо управление.

След като в понеделник получи мандата за съставяне на правителство от държавния глава, Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) посочи, че с ПП-ДБ нямат различия за реформите и обясни, че те са свързани със съдебната система, борбата с корупцията и регулаторите. Тя допълни, че приоритетите, реформите, и Министерският съвет вървят ръка за ръка.

Министър-председателят в оставка Николай Денков също коментира темата след връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел. Вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано, ако трябва, ще доуточним още текстовете и можем да погледнем и състава на правителството, обясни и Николай Денков.

От ПП-ДБ имат резерви към част от имената в проекта на кабинет на ГЕРБ-СДС, оповестен неофициално вчера сутринта.

В него се предлага Мария Габриел освен премиер да бъде външен министър, а Николай Денков вицепремиер с ресор „Европейски въпроси“.

В проекта Деница Сачева поема социалното министерство, Христо Гаджев – отбраната, Красимир Вълчев – образованието, Ивелина Василева – екологията, Росен Желязков – иновациите, Жечо Станков – енергетиката, а депутатът от ПП-ДБ Катя Панева – здравеопазването.

„В този вид то за нас е неприемливо, така че тепърва ще обсъждаме и този списък“, заключи Николай Денков.

„Нямам никакви новини. Обсъждаме всичко. Надявам се да продължат обсъжданията, но към момента нищо не можем да съобщим. Днес се надявам всички да сме реалисти.“ Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Не съм голям оптимист. Не разбирам какво му е толкова важното на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори“, това заяви Делян Добрев заяви депутатът от ГЕРБ-СДС на влизане в Народното събрание часове преди да има развръзка на политическия възел.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук