Ген. Атанас Атанасов.

Главният секретар в оставка и президентството преиграха в този казус. Съгласно член 105, ал. 2 от Конституцията Министерският съвет осигурява обществения ред и сигурността в страната. И за да се случи това, би трябвало да работи с хора, на които има доверие. Тази сфера на управлението изисква доверие. Беше казано, че няма доверие към този човек. И най-добре би било, като му се каже, че няма доверие към него, да си подаде оставката.

Това заяви в студиото на Нова ТВ съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов, коментирайки драмата с главния секретар на МВР Петър Тодоров.

От тук нататък всички други спекулации, които сега се разиграват, той влиза в политическа роля. Нали си давате сметка? Не говори като бивш главен секретар. Говори като човек, който прави политическа заявка“, допълни Атанасов.

„Правителството и вътрешният министър нямат доверие на този човек. Управлението на страната е действаща политика. Има хора, които понякога се заблуждават, като смятат, че участвайки в управлението на страната, не се занимават с политика. Аз бях директор на българското контраразузнаване по време на кабинета на Иван Костов с президент Петър Стоянов. В президентската кампания за изборите през 2001 г. Георги Първанов изрази недоверие към мен. В неделя беше вторият тур на изборите, на които Първанов спечели изборите. Аз в понеделник подадох оставка, без да правя никакви обяснения, защото беше изразено недоверие към мен, даде личен пример ген. Атанасов.

„В случая министърът е този, който през правителството и министър-председателя са поискали тази смяна. И пак казвам: преиграха. Твърде много време отделяме на това. МВР трябва да бъде подредено и организирано, за да отговаря на основните предизвикателства пред тази институция. А именно: осигуряване на обществения ред и сигурността. Имаме проблеми. Те са видни. Има толкова смъртни случаи, не могат да се справят с мигрантите и какво ли не още. И това всичко е отговорност на главния секретар“, заяви лидерът на ДСБ.

„Главният секретар в Министерство на вътрешни работи няма нищо общо с главните секретари във всички други министерства. Това е висшата професионална оперативна длъжност в това министерство. Това е човекът, който за организиране на оперативната работа има повече правомощия от министъра. Така че правителството, което изпълнява политиките и е избрано да осигурява обществения ред, трябва да работи с хора, на които има доверие“, допълни Атанасов.

И нарече „тежка спекулация“ твърдението, че „се подготвят избори с нашето МВР“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук