Съветът за електронни медии на свое заседание днес избра Бетина Жотева за втори пореден мандат за председател на СЕМ, съобщиха от съвета.

Тя получи 4 от гласовете и един въздържал се.

Функциите на Жотева като председател на СЕМ

По закон председателят на Съвета за електронни медии представлява съвета, подписва актовете му, взети в изпълнение на Закона за радиото и телевизията, контролира изпълнението им, издава наказателни постановления за нарушения на разпоредбите, осъществява връзките институцията с държавните органи, доставчиците на медийни услуги и с международните организации, свързани с медиите.

Мандатът на членовете на СЕМ е шест години. Трима от тях избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът на медийния регулатор се обновява през две години от квотата на парламента и през три години от тази на държавния глава.

СЕМ пише на ЕК заради намаления бюджет на обществените медии

По време на заседанието СЕМ взе решение да изпрати писмо до ЕК във връзка с намаляването на бюджетите на българските обществени медии, както и на самия регулатор.

„Все пак идеята СЕМ да разпределя субсидията към БНТ и БНР представлява допълнителен административен капацитет, представлява и остра нужда от допълнителни средства не само за тези хора, а въобще за анализ на средствата в БНТ и в БНР и тяхното изразходване. Това е абсолютно нова функция за СЕМ и нови правомощия“, каза председателят на СЕМ – Бетина Жотева.

Припомняме, че през последната седмица бюджетите на БНТ, БНР и БТА бяха намалени за втори път в рамките на месец, съотвевтно с 591 100 лева, 388 300 лева и 47 700 лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!