Паметника на Съветската армия
Снимка: БТА

Започна процесът по демонтиране на Паметника на Съветската армия в София. Решението на областния управител на София-град Вяра Тодева предизвика разнопосочни реакции както край самия монумент, така и в парламента и сред представителите на политическите сили в Столичния общински съвет. Стигна се и до среща на противниците на процеса от БСП и министър-председателя акад. Николай Денков.

Част от фигура от Паметника на Съветската армия в София беше премахната снощи. Фигурата беше преместена с кран. Пред монумента имаше засилено полицейско присъствие. Събрали се бяха и поддръжници на идеята за преместване на паметника, които аплодираха премахването на първата фигура. Малко по-късно кранът беше прибран, а работниците напуснаха мястото. От полицията заявиха, че не могат да допуснат граждани в близост до самия паметник. В същото това време край монумента се проведе мирна демонстрацията в подкрепа на премахването на Паметника.

Паметника на Съветската армия

Късно вечерта дойдоха представители на инициативата „Искаме български паметник“ и запалиха факли около загражденията.

Вчера сутринта областният управител на София-град Вяра Тодева обяви, че се предприемат първите стъпки за демонтиране на Паметника на Съветската армия в столицата. По думите ѝ фигурите ще бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което планираме възлагането на обществена поръчка за реставрацията, обясни областният управител. След реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях. Тодева припомни, че паметникът не е реставриран 70 години, а възложеното обследване е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Скулпторът Марин Марков допълни, че на места пукнатините са до 4-5 см.

Паметника на Съветската армия

 

През деня граждани се събраха пред Паметника, а за кратко беше блокирано и движението на Орлов мост. Част от хората се обявиха срещу премахването на паметника, а други дойдоха на място, за да изразят подкрепа за демонтажа. В района на паметника имаше представители на БСП, „Левицата!“ и „Възраждане“.

От МВР съобщиха, че денонощно ще охраняват пространствата около паметника. Предприети са действия за обезпечаване на района, включително на работниците и строителна механизация.

Първа жертва на демонтажа

Стана ясно, че народният представител от „БСП за България“ Георги Свиленски е пострадал при опит да спре разрушаването на паметника. По думите на председателя на БСП Корнелия Нинова, човек от областната управа е бутнал оградата около монумента умишлено и силово върху Свиленски, той е с разрязана ръка. Тя определи случилото се като абсурдно и недопустимо и изтъкна, че свободата на изразяване и на протест са потъпкани.

В коментар на обвиненията, че служител на областната управа е виновен за нараняването на депутата Георги Свиленски, за БТА Любомил Иванов, пиар на областната управа на София – град заяви: „Г-н Свиленски се е самонаранил в оградата“.

Самият Свиленски обясни пред журналисти в парламента, че ще се срещне с министър-председателя Николай Денков. Но след след срещата той обяви, че премиерът не е поел ангажимент да спре каквото и да било, тъй като той мисли, че това е правилно.

Паметника на Съветската армия
Снимка: БТА

Редно е най-високият паметник в София да бъде български

Редно е най-високият паметник в София да бъде български и паметник, с който да се гордеем. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Искрен Митев. Митев коментира, че не е редно да бъде проявявана агресия, без значение дали е депутат или гражданин по повод на случилото се с народния представител Георги Свиленски. Той бе категоричен, че процедурата за демонтажа се спазва по буква и затова именно е отнело и толкова време да се случи.

Костадин Костадинов с наказание заради текст на декларация

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов получи наказание заради използвани изрази към депутатите по време на декларация от парламентарната трибуна във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия. Той обяви, че без заповед, без абсолютно никакво нареждане от когото и да било, от която и да е оторизирана институция, в момента водят поредната си битка срещу националната памет, срещу символите на победата над фашизма. По думите му това, което се опитват да направят управляващите, е престъпление, което в момента разделя българското общество и реставрира фашизма. Сред думите, които използва, бяха „престъпници“, „управляваща евроатлантическа тълпа“ и „управляващ башибозук“.

Това е партийна провокация, заяви Ваня Григорова

Това, което виждаме, е партийна провокация от страна на десните сили на национално и на столично ниво, заяви за БТА общинският съветник от БСП Ваня Григорова. Според нея е очевидно, че няма никаква причина да се пристъпва към демонтаж на Паметника на Съветската армия. Няма и законова база това да се направи, смята тя. Доколкото разбираме и кранът, поставен тук, няма необходимите документи, за да бъде инсталиран и да прави каквото и да е било, коментира Григорова. По думите ѝ това е провокация, за да не се стигне до никаква устойчивост в Столичната община, и с цел дебалансиране и да няма работещ Столичен общински съвет. „Една от нашите червени линии е Паметникът на Съветската армия“, подчерта Ваня Григорова.

Паметника на Съветската армия

Подобен монумент няма никъде в Европа

Повече от 20 години у нас се води спор за печалния паметник на несъществуващата вече Съветска армия. Той стои на възможно най-натрапчивото място в София и е едно от първите неща, които виждат както децата ни, така и чуждестранните посетители на града.

България е единствена държава с паметник на окупационна армия, а мнозинството софиянци са съгласни с отстраняването му.

Припомняме, че усилията за демонтирането на Паметника на съветската армия, се засилиха след началото на военната офанзива на Русия в Украйна. Станаха по-интензивни и протестите на привържениците на Украйна пред паметника, наричан от тях с алтернативното име МОЧА (Монумент на окупационната червена армия), а също и действията на защита на паметника от страна на поддръжници на Русия.

Демонтирането на паметници в страните от Европа, свързани със СССР, зачести след руската инвазия в Украйна.

Трибуна за изразяване на недоволството на хората

Паметникът, който се намира в центъра на София, редовно е използван като основа за рисуване на графити с най-различна политическа тематика. Наричани от някои вандалски прояви, те често са израз на общественото недоволство относно определени събития и действия, в които е намесена Русия или бившият вече Съветски съюз. Особена популярност придобиват няколко арт интервенции с обществени и политически послания, направени от 2011 г. насам.

Вижте по-интересните от тях ТУК:

В основата на този казус стои проблемът с националното ни достойнство. Трудно е да обясним на децата си, защо в другите държави централните паметници са на техните най-важни царе и революционери, а у нас най-важните паметници са на една чужда армия, която безцеремонно окупира България, и принадлежи на една империя, която вече така или иначе се разпадна. Става дума за Съветския съюз. Подобен паметник няма място в централната част на столицата.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук