Мартин Димитров и Георги Ганев
На снимката: Мартин Димитров и Георги Ганев.

Промените в Закона за данък върху добавената стойност, които премахват пречките при даряването на храни, вече са обнародвани в „Държавен вестник“, обяви днес на брифинг в парламента Мартин Димитров, депутат от „Демократична България“ и председател на икономическата комисия в Народното събрание.

„Премахнахме маркирането, което спираше даренията. То се заменя с електронно проследяване. Увеличихме прага от половин на един процент от оборота на фирмите – това са мерките, които ще помогнат храните да не се унищожават, а даряват“, разясни Димитров. По думите му това може да бъде изключително важна политика за подпомагане на хората в нужда у нас.

„Пречките са отстранени, проблемите са решени, нека повече да не се унищожават храни, които са все още в срок на годност. Поемете вашата отговорност“, обърна се председателят на икономическата комисия към българския бизнес, търговците и търговските вериги. Преди въпросните промени, за бизнеса и търговските вериги беше по-евтино да унищожават дадени храни, вместо да ги даряват.

Колегата му Георги Ганев отбеляза, че с обнародването на промените става по-евтино да се даряват храни, защото по-рано се е изисквало всяка една единица да се маркира, че не е за продажба и това е оскъпявало дарението. „Сега тези разходи стават много по-ниски, дори по-ниски от разходите за унищожаване на храни“, подчерта той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук