Днес премиерът Борисов се срещна в Пловдив с ръководството на фондация „Америка за България”. Заедно с президента на фондацията Нанси Шилър той обиколи подготвените за излагане нови археологически находки край централния площад в града и Голямата Базилика, където предстои да се изгради културен център.

Над 2 хил. кв.м са римските мозайки, които ще станат достъпни за посетителите в новия културен център „Епископска базилика на Филипопол“. Той е резултат от публично-частното партньорство на фондация „Америка за България“ и община Пловдив.

„С тях правим и неща, които ми харесват – археология, култура. Милиони са налети от „Америка за България“ в такива проекти“, каза премиерът.

Премиерът Борисов обърна внимание и на другите области, освен военната, в които България и САЩ си сътрудничат.

Той подчерта, че Пловдив е един от малкото в света „живи градове, легнал върху такава история и археологията“. Премиерът изрази благодарност към фондация „Америка за България“, която съвместно с правителството и общината работи по мащабния и оригинален проект за реставрация и социализация на базиликата.

Мозаечните подове, датирани от IV до VI век, ще бъдат изложени на две нива и включват над 100 медальона с различни видове птици. В тяхното разкриване са участвали над 450 доброволци – адвокати, музиканти, студенти и представители на граждански организации. Процесът по реставрацията на базиликата започна през 2014 г.

Откриването предстои на 26 септември от 16:30.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!