Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов отиде в Перник, за да види как върви проверката за отклоняване на питейна вода. Няколко теча на вода от тръбата, която преминава през територията на пернишкия завод „Стомана“, са открити до момента.

Борисов бе придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и от министъра на икономиката Емил Караниколов.

На мястото е и областният управител на Перник Емил Костадинов, според който проблемът е основно в остарялата водоснабдителна инфраструктура, която не е подменяна от 1954 година. Там бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, областният управител на Перник и ръководството на полицията в града.

По думите на Караниколов, благодарение на фирмата, която работи на място, вече има измервателна апаратура. По този начин „Проблемът с инфраструктурата е трагичен“, посочва той.

„На практика правим нова водопроводна система в движение“, заяви премиерът.

И нареди:

„Да се извика проектант за пречиствателната станция – ако трябва за пречиствателната станция, за да не се губят тези води, пуснете по „Национална сигурност поръчка“. Да стане веднага“.

„От близките градове командировъчни екипи на ВиК да влязат по ремонтите, бързо да кажат какви материали са нужни, за да не разкарваме само хората, а да докараме и материали – тръби, фуги“, добави той.

Борисов призова да бъде извикана „Икономическа полиция“ „и всичко по трасето да бъде събрано, разпитано. Такава безогледна безотговорност – тук няма невинни десетилетия наред“, допълни Борисов.

Малко по-късно главният секретар на МВР посети и друг район на града, където във водата бяха открити бактерии Ешерихия коли. По случаите в Перник вече са образувани няколко досъдебни производства под ръководството на прокуратурата.

Екипи от ВиК-Враца и ВиК-Стара Загора са на мястото, които подпомагат процеса. Обследва мрежата по Клон 2, става въпрос за участък от около 800 метра, в които се губят около 80 литра в секунда. В него няма доказани консуматори, затова се търсят къде са предполагаемите аварии. Само за един месец са станали със 150 повече аварии, отколкото преди, заради амортизираното водоснабдяване и режима.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!