премиер, Ирак
На снимката: Премиерът на Ирак, Мустафа Ал-Кадхими

Иракският премиер Мустафа ал Кадхими заяви, че е невредим след нападение срещу дома му в столицата Багдад. Длъжностни лица казаха, че резиденцията му в столичната Зелена зона е била обстрелвана от дрон, натоварен с експлозиви, при предполагаем опит за убийство.

По-рано медии съобщиха, че Ал-Кадхими е бил откаран в болница. В Туитър той призова за „спокойствие и сдържаност от всички, в името на Ирак“.

Властите съобщиха, че най-малко шестима души от охраната на премиера са били ранени.

Все още никой не е поел отговорност за нападението в частта на града, където се помещават много правителствени сгради и чуждестранни посолства.

САЩ осъдиха инцидента и предложиха своята помощ при разследването на покушението.

„Този ​​очевиден терористичен акт, който категорично осъждаме, беше насочен към сърцето на иракската държава“, каза в изявление говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Ал-Кадхими, бивш шеф на разузнаването, положи клетва през май миналата година. През последните седмици поддръжници на политически групи, свързани с Иран, организираха демонстрации близо до Зелената зона.

Те протестират срещу резултатите от общите избори от миналия месец, при които според тях има нередности в гласуването. Повече от 100 души бяха ранени по време на насилствени сблъсъци със силите за сигурност тази седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!