Каталунският регионален премиер Ким Тора започна тази сутрин 48-часова гладна стачка в знак на солидарност със задържаните политици от областта, предаде „Вангуардия“.

Стачката е в знак на солидарност с намиращите се в затвора каталунски политици, срещу които е заведено дело за сепаратизъм. По-рано четирима от тях обявиха гладна стачка в затвора в знак на протест срещу решения на съда, засягащи поддръжниците на каталунската независимост. Това са бившите депутати от регионалния каталунски парламент Жорди Санчес и Жорди Турул, както и бившите регионални министри Жозеп Рул и Жоаким Форн.

На 1 октомври 2017 г. в Каталуния беше проведен референдум за отделяне от Испания, който централното правителство обяви за незаконен. По-късно същия месец регионалният парламент обяви независимост. В резултат част от сепаратистките лидери бяха арестувани, а някои избягаха от Испания. Те са обвинени в подстрекателство към бунт и разхищение на държавни средства, припомня ТАСС. Процесът срещу тях се очаква да започне в началото на следващата година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!