Куим Тора
на снимката: Премиерът на Каталуния Куим Тора

Ръководителят на женералитета (правителството) на Каталуния Куим Тора е представил в съда самопризнания във връзка с участието си в референдума за независимост. Той е свидетелствал също за участието си в митинга на 20 септември т.г. в рамките на кампанията на обществената организация „Omnium Cultural”.

В своя пост в „Туитър“ Тора споделя, че е направил онова, което правят хиляди каталунци – дал е показания срещу самия себе си.

„Направих го в знак на солидарност с политическите затворници, защото те бяха осъдени за организирането на референдума. Защитата на гражданските и политическите права не е престъпление”, категоричен е Тора.

Кампанията беше обявена след произнесените от Върховния съд на Испания присъди срещу 12 каталунски политици заради участието им в организирането на референдума за независимост на автономната област през 2017 г. Инициативата е на неправителствената организация „Omnium Cultural”. От там призоваха гражданите „да изпратят самообвинения до съдилищата на четирите столици в провинцията – Барселона, Тарагона, Лерида и Жирона”. До момента 10 000 каталунци са изпратили своите самопризнания. Omnium Cultural Жорди Куишар

Лидерът на „Omnium Cultural” Жорди Куишар беше осъден от Върховния съд на 9 г. затвор по обвинение в метеж. Със същия срок лишаване от свобода беше наказан лидерът на още една неправителствена организация Жорди Санчес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук