премиерът на Малайзия Махатхир Мохамад
на снимката: премиерът на Малайзия Махатхир Мохамад

Министър-председателят на Малайзия  на шега предложи повишаване на пенсионната възраст в страната до 95 години, предава ТАСС.

Мохамад в момента е на 93 години и „планът“ му отразява по-рано обявеното намерение да се оттегли, когато навърши 95 години.

„Надявам се да поработя до пенсия, а когато навърша 95 години ще подам оставка. А може и да повишим пенсионната възраст“, отбеляза Мохамад, който е най-възрастният избран ръководител на държава в света.

„Не работата, а болестите убиват хората. Важно е не само да тренираме мускулите си, но постоянно да работим и с главата“, подчерта премиерът, който навърши 93 години през юли.

През май тази година опозиционният алианс, начело с Махатхир Мохамад, спечели парламентарните избори и получи право да състави правителство. Беше постигнато джентълменско споразумение Мохамад да застане начело на правителството до навършване на 95 години, когато постът ще бъде поет Анвар Ибрахим – лидер на най-голямата партия в блока Народната партия на справедливостта.

71-годишният Ибрахим нямаше възможност да оглави новото правителство след изборите през май, тъй като по това време излежаваше 5-годишна присъда за хомосексуализъм, което в мюсюлманска Малайзия е тежко престъпление. Кралят на страната обаче Мохамад V помилва Ибрахим, което вече му позволява да заема държавни длъжности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук