Премиерът Бойко Борисов се отказа от орязването на болничните. Той обяви, че правителството ще направи последен опит да осигури „контрол върху контрола” върху издаването на фалшиви болнични листове като създаде специализирана лекарска комисия, която да ги проверява.

Идеята идва след като в проектобюджета на държавното обществено осигуряване беше направен опит обезщетението за първите три дни от болничния лист, което плаща работодателят, да се намали от 70% на 50% от дневната надница.

Тогава властите обясниха, че мярката е срещу „мнимите болни”, които взимат документа, за да удължат отпуската си, а от това страдат компаниите.

Срещу нововъведението възразиха най-вече синдикатите, защото ощетява добросъвестните работници, хроничноболните и родителите на често боледуващи деца.

Работодателите също са против, те предлагат да се върне положението от преди 2010 г., когато плащаха 100%, но само за първия ден.

Борисов обясни, че след редовното заседание на МС утре ще разговаря със здравния, финансовия и вътрешния министър

„Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата“, коментира премиерът Борисов.

Премиерът добави, че България е изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем.

„Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола – да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове”, обясни още министър-председателят.

От своя страна управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов каза, че за последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% – от 1.9 млн. на 3 млн. годишно.

НОИ, който изплаща обезщетението след третия ден от болестта в размер на 80%, плаща по 500 млн. лв. годишно.

По думите на Иванов във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави, има период на болничните, в който човекът не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване.

„България възприе най-мекия вариант – да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични“, обясни управителят на НОИ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!