В отсъствието на премиера Народното събрание одобри промените в състава на Министерски съвет. „За“ гласува 116 народни представители, „против“ се обявиха 89. Нямаше въздържали се.

След гласуването новите министри положиха клетва.

Все пак Борисов не дойде в пленарна зала

От БСП многократно призоваха премиерът да уважи законодателния орган и да дойде в пленарната зала, за да мотивира смятана на петима министри от неговия кабинет.

Председателят Цвета Караянчева обаче обясни, че премиерът няма да има възможност да дойде в парламента, защото е възпрепятстван.

„Искам да припомня правилника и Конституцията, където няма изрично изискване за присъствие на премиера. Той прави своите промени в Министерски съвет, но няма пречка г-н Томислав Дончев, като вицепремиер, да ги представи. По тази причина тук са и тримата вицепремиери, така че продължаваме с разискванията“, обясни Караянчева.

От БСП поискаха и 15 минутна почивка, за да дадат време на министър-председателя да уважи народните представители, но това не стана и промените в крайна сметка бяха гласувани в пленарна зала.

Гласуването беше предшествано от бурни дебати и възгласи „оставка“

 

В началото на дебатите председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова излезе с декларация от страна на партията срещу действията на президента Румен Радев. По думите и държавният глава за пореден път е показал, че не олицетворява единството на нацията, след като призовал за разпускане на НС с вдигнат юмрук.

„Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призовава към омраза и бунтове и зове към неуважение на институциите. Вместо да зове за спазването на законите, президентът подкрепя незаконни акции за погазване на законите, каза Дариткова.

Докато Дариткова четеше декларация от най-високата трибуна в държавата, опозицията скандира „оставка” в пленарна зала.

Последва изказване на Румен Гечев от БСП, който защити президента и поиска оставка на цялото правителство.

„Тук става дума за напълно сбъркана политика в различните сектори на развитие на българската икономика, а не става дума само в личности на отделни министри“, заяви Гечев.

Според него обещанието на правителството да оповести в началото на следващата седмица икономическите мерките, които ще предприеме срещу кризата, „е цинично“.

„Защо правите тези промени, г-н Борисов. Не сте в залата, но всички въпроси ще са само към вас, до и след оставката. Кога ги планирахте? Когато чухте вътрешния глас на прозрението или нещо доста оглушително ви кънти под прозорците“, заяви Красимир Янков от БСП.

На няколко пъти Янков упрекна министър-председателя, че не демонстрира уважение към законодателната институция, отсъствайки от гласуването на персоналните промени в ръководения от него Министерски съвет.

„Имате поне още толкова провалени министри! Тях защо не сменяте? Или ще има още траншове. А вашата оставка, кога? Не ми отговаряте, отговорът няма значение. Без значение е точно толкова, колкото цялата операция по опита ви за заздравяване на рухващата ви власт“, смята Янков.

Българският народ си поиска свободата от мафията, заяви Нинова.

„Правителството е източник на кризи. Самите управляващи са нестабилност. Сменят министри при съмнения за корупция, за да спасят корупцията. Целта е оцеляване на всяка цена“, заяви Корнелия Нинова след гласуването.

Единственото, което спира това правителството да подаде оставка, е отговорността, смята депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

„Медиите доста усърдно показват протеста – младите, градска десница, селска левица, ултра леви, ултра десни, всякакви. Опитват се да се консолидират около един юмрук, който напомня на един партизанин, влизащ в София. Може би и на Че Гевара“, заяви Николов, визирайки президента Румен Радев, който подкрепи антиправителствените протести.

Според него важният въпрос е кой ще дойде на власт, ако управляващата коалиция от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се оттегли, подавайки оставка на цялото правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!