Премиерът Бойко Борисов разпореди ръководството на Българската банка за развитие да бъде освободено. Повод за решението му е публикация в „Капитал“ за заем от 75 млн. лева, предоставен от държавната банка на дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании в България.

Отпускането на кредита идва в момент, в който държавата увеличава капитала на банката със 700 млн. лв., за да подпомогне малкия и средния бизнес и останалите без работа граждани в период на икономическа криза заради разпространението на коронавируса.

„Възмутен съм какво направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него. Разпоредил съм на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи изпълнителните директори и борда“, уточни Борисов.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че тази информация „не звучи добре“ и банката дължи пълна информация.

Темата бе използвана и от БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова се обърна към българските граждани с предупреждението, че „управляващите ще продължават да крадат вашите пари“, маскирани като антикризисни мерки.

„Демократична България“ още вчера поиска оставката на ръководството на банката, защото „с парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания в момент, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите, да упражняват тормоз“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!