Facebook
Facebook

Facebook изглежда се възстановява от над 14-часовото прекъсване на всички свои услуги, които останаха недостъпни  по целия свят. Засегнати бяха основната социална мрежа на компанията, двете приложения за съобщения (Messanger и WhatsApp) и сайта за споделяне на снимки Instagram.  На този етап, Facebook не предлага обяснение за прекъсването. Последният път, когато най-голямата социална мрежа излезе от строя по подобен начин, беше през 2008, когато сайтът имаше 150 милиона потребители месечно. Но днес те са около 2,3 млрд. Проблемите започнаха вчера следобед и бяха отстранени тази сутрин.

„Наясно сме, че някои хора в момента имат проблеми с достъпа до приложенията на Facebook“, се казва в изявление на Facebook, публикувано в Twitter. „Работим за разрешаване на проблема възможно най-скоро.“

От най-голямата социална мрежа са категорични, че прекъсванията не се дължат на пробив в сигурността. Изявлението им идва в отговор на слухове, публикувани в други социални мрежи, че спирането на услугите е заради кибератака от типа „отказ от услуга“ (DDoS), която предполага претоварване на сървърите на целевата компания с големи обеми трафик. Телевизионнията камал  NBC News съобщава, че сривът е настъпил заради  „претоварените“ бази данни.

Картата на прекъсванията показва, че проблемът е бил глобален. Текущият срив  вероятно ще удари бизнеса на Facebook, която финансира по-голямата част от дейността си чрез приходи от реклама. Компанията заяви пред Bloomberg, че обмися „да възстанови част от сумите на рекламодателите“. Проблемът също засегна Facebook Workplace, услуга, използвана от фирмите за вътрешна комуникация.

Прекъсването се случи в политически контекст: законодателите в САЩ обмислят  дали големите технологични фирми –  не само Facebook –  не трябва да бъдат разбити на по-малки дружества. Елизабет Уорън, която е една от фаворитките за кандидат на Демократическата партия на следващите президентски избори в САЩ, заяви за „Ню Йорк Таймс“: „Трябва да спрем поколението от големи технологични компании. Те притежават политическа власт, оформят правилата в своя полза и издухват от пазара или купуват всеки потенциален конкурент.“

Умишлен, или -не, сривът на най-голямата социална мрежа поставя въпроса дали е добре да слагаме всички яйца в една кошница. Иначе казано – да зависим от един доставчик с голяма власт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!