Капитан Андреево опашка

Превозвачите от България и Турция организират общ протест заради забавената обработка на камиони и товари на границата между двете страни.

През последните няколко години превозът на стоки през територията на нашата страна значително се е увеличил. През 2018 година за едно денонощия през ГКПП „Капитан Андреево” са преминавали около 700-800 тежкотоварни превозни средства.

В момента за 24 часа могат да преминат 1000-1200 автомобила. Въпреки това на граничния пункт се образуват километрични колони, което създава напрежение в сектора.

През октомври са проведени срещи на Съюза на международните превозвачи в България и Асоциацията на превозвачите на Република Турция с министерствата на транспорта на двете страни, които обаче не са дали резултат и времето за обработката на товарите на границата не се е променило.

Камионите продължават да чакат повече от 2-3 дни. Браншовите организации настояват за спешни мерки, които да ускорят обработката, за да могат да се спазват сроковете за логистика на товарите.

Днешният протест ще се проведе в буферната зона на ГКПП „Капитан Андреевво”  като превозвачите обещават да се спазват всички противоепидемични мерки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!