Серджо Матарела
Румен Радев и Серджо Матарела Снимка: Прессекретариат на президента

В сряда и четвъртък по покана на държавния глава Румен Радев президентът на Италианската република Серджо Матарела ще бъде на официално посещение в България, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Във фокуса на разговорите ще бъдат развитието на двустранните отношения в областта на икономиката, отбраната, подобряването на регионалната транспортна свързаност, науката, културата и образованието, както и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, става ясно още от съобщението.

Серджо Матарела ще бъде посрещнат с официална церемония от своя домакин Румен Радев и съпругата му Десислава Радева от 15:45 часа на площад „Св. Александър Невски“. Президентът на Италианската република ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

На „Дондуков“ 2 държавните глави на България и Италия ще проведат среща „на четири очи“, след която ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации. В 17:35 часа Румен Радев и Серджо Матарела ще направят съвместни изявления за медиите в Гербовата зала, допълват от прессекретариата на държавния глава.

На 18 април президентите на България и Италия ще посетят учебен полигон „Ново село“, където ще бъдат посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група. Румен Радев и Серджо Матарела ще се запознаят с мисията и дейността на формированието, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова държава. При посещението ще бъде изложен статичен показ на въоръжение и техника и двамата президенти ще проведат срещи с българския и италианския контингент.

По повод посещението на Серджо Матарела от Столична община обявиха временна организация на движението в София на 17 април.

Тази година България и Италия отбелязват 145 години от установяване на дипломатически отношения.

Президентите на България и Италия Румен Радев и Серджо Матарела разговаряха на 7 октомври миналата година в Порто, Португалия, в рамките на срещата на върха на държавите от групата „Арайолуш“. Българският президент Румен Радев отправи тогава покана към Серджо Матарела да посети България.

Преди това през май 2021 г. президентът Румен Радев има среща с италианския си колега Серджо Матарела по време на посещение на българския държавен глава във Ватикана и Италия. Президентът Радев ръководи тогава българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

През 2017 г. (на 13 юли) българският президент Румен Радев прави работно посещение в Рим покана на Матарела.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук