на снимката: Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подаде изненадващо оставка като държавен глава, съобщава BBC. 78-годишният Назарбаев оглавява Казахстан от провъзгласяването на независимостта й през април 1990 и изглеждаше непоклатим като лидер на най-богатата на петрол страна.

В телевизионно обръщение към казахстанския народ, излъчено на запис, той посочи, че решението „не е било лесно“, но въпреки това подава оставка като перзидент. Председателят на Сената Касим-Жомар Токаев ще изпълнява временно задълженията на държавен глава до произвеждането на президентски избори.

Преди по-малко от месец Назарбаев уволни правителството, поради неспособността му да проведе икономически реформи. Слуховете за предстоящата оставка на Назарбаев вървят от няколко години. Те бяха възобновени наскоро, след като той запита Конституционния съд дали има право да подаде оставка. Институцията отговори утвърдително. Въреки това, подадената от Назарбаев оствака изненада мнозина. Той е първият и единствен до момента президент на Казахстан, след разпадането на Съветския съюз. Радваше се на голяма популярност, въпреки че това е относително, поради липсата на свободни и честни избори в страната. Напоследък, поради икономическата криза, той е изправен пред нарастващото недоволство на голяма част от населението.

Назърбаев е роден през 1940 и идва на власт още когато Казахстан е съветска република, като секретар на комунистическата партия.

След обявяването на независимостта на страната той е преизбиран последователно през 1999, 2005, 2011 и 2015. Всички избори в Казахстан са били обект на критика от страна на чуждите наблюдетели. Страната има значителна територия, почти колкото Западна Европа и притежава огромни подземни богатства и потенциал за икономическо развитие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!